Jdi na obsah Jdi na menu

10 let konání sympozia dokumentuje výstava

22. 7. 2011

Prostějov – Mezinárodní sochařské sympozium Hany Wichterlové bylo letos slavnostně zahájeno vernisáží výstavy, která si dala za úkol zavzpomínat na uplynulých 10 ročníků již zmíněného sympózia.

Výstava „10 let sochařských sympozií“ nabídla ohlédnutí za uplynulými ročníky sympozia. Kromě něj i pozvánky na jednotlivé ročníky. Výstava je sestavena z fotografií různých autorů. „Zajímal jsem se o sochařské sympozium a fotografoval jsem sochaře při práci. Bavilo mě fotit, jak vznikají sochy. Pan Švancara mi nabídl, aby fotografie vystavoval“ popsal svoji cestu k výstavě Karel Novák.

O úspěšnosti sympozia svědčí fakt, že o účast se ucházelo přes dvě stovky sochařů z celého světa.

 

„Výstava se mi líbí. Celkově mi pořádání sochařského sympozia připadá jako zajímavá myšlenka. Akorát si myslím, že chybí prezentace těch soch. Bohužel to není nijak označeno. Člověk, který to nezná, neví, o co jde“ řekla svůj názor pracovnice v cestovním ruchu Anna Zachovalová. Miroslav Švancara, manažer sympozia však ujišťuje, že chyba bude napravena. 

„Sochy budou označeny, dokonce bude vytištěn průvodce, který lidi provede skoro celým městem, kde budou sochy rozmístěny. Procházka galerií pod širým nebem může začít u Národního domu a pokračovat přes Smetanovy sady na zelenou plochu za zámkem, kolem domova důchodců až po novou nemocnici“ odpovídá Švancara, který iProstejovu.cz svěřil i rozhovor.

 

 


 

Manažerovi sochařského sympozia a kurátorovi této výstavy položil iProstejov.cz několik otázek.

 

 

Jak vznikl nápad pořádat pravidelně sochařská sympozia?

První nápad vznikl v roce 2002, kdy se v zahradě Národního domu mělo pokácet osm lip. Nám bylo líto lípy skácet, tak jsme si řekli, že z nich necháme udělat sochy a pozvali jsme řezbáře. A protože sympozium sklidilo úspěch, jsem se s odborníky domluvil, že bychom v tom rádi pokračovali. Ale visel otazník jak. A paní Kamila Husaříková z Muzea Prostějovska vymyslela, že bychom sympozia mohli dělat na poctu sochařce Haně Wichterlové.

 

Kde budou sochy z letošního ročníku umístěny?

Ze soch bude vytvořena galerie pod širým nebem. Současné umístění soch je čistě provizorní, jako „ve skladišti“. V budoucnu bude přesně vymezeno, kde která socha bude stát. Bude vytištěn průvodce, který lidi provede skoro celým městem, kde budou sochy rozmístěny. Procházka galerií může začít u Národního domu a pokračovat přes Smetanovy sady na zelenou plochu za zámkem, kolem domova důchodců až po novou nemocnici.

Návštěvníci města by viděli nejen sbírku soch, ale prohlédli by si celé město. A to má svůj smysl.

Kdy venkovní galerie vznikne?

Park se už rekonstruuje, počkáme na okolí zámku a Městské knihovny. Až budou tyto důležité lokality opraveny, tak do nich rozmístíme sochy.

 

Bude sympozium v následujících letech pokračovat?

Určitě ano, ale uvažuje se o jeho dalším vývoji a podobě, aby se kvalita a prestiž posouvaly směrem nahoru.

 

Jsou už nějaké vize a směry, kam by měla přehlídka směřovat?

Jedna z vizí je například, že by sympozium pokračovalo formou soutěže pro absolventy středních a vysokých uměleckých škol, kteří by se přihlásili do soutěže a tři vítězové by mohli zde v Prostějově svoji sochu realizovat.

A když se někdo stane laureátem, bude to pro něj něco pro celý život znamenat. Je to součást jeho umělecké kvalifikace.

Ale je to jen jedna z možných cest.

 

Jak zajišťujete pro výrobu soch materiál (dřevo)?

Většinou ho vybíráme v prostorách Vojenského újezdu Březina, nebo se nám ozvou z obcí prostějovského regionu s tím, že chtějí pokácet nějaký strom. My se na něj přijedeme podívat a zhodnotíme ho, zda by byl pro sochání vhodný.

 

Při úvodním slově jste mluvil o tom, že o účast na sympoziu se uchází přes dvě stě sochařů. Jak sympozium propagujete?

Největší médium je internet. Máme webové stránky, čili sochaři na celém světě o nás vědí. Druhý velmi důležitý prvek je to, že u nás vzali velmi vážně umělecké instituce v České republice. My jsme se prostřednictvím kontaktů na naše umělecké svazy dostali do kalendáře uměleckých institucí Unie sochařů a umělců ve 44 zemích Evropy. Tím jsme se dostali do Svazu mezinárodních sochařských sympozií, který to uveřejňuje úplně do celého světa. Vědí o nás od Austrálie po Argentinu.

 

Děkuji za rozhovor.

  • Jakub Čech

Níže máte fotografie z loňského ročníku!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář