Jdi na obsah Jdi na menu

Desátý ročník setkávání sochařů minulostí

4. 8. 2011

Desátý ročník setkávání sochařů minulostí

Ani vydatný déšť nezabránil konání vernisáže sochařského sympozia

 

Prostějov – Slavnostní vernisáž sochařského sympozia udělala definitivní tečku za jeho letošním ročníkem. Ten se vydařil – až na počasí, jemuž organizátoři neporučí. To pokazilo nejen slavnostní vernisáž.

Ta se uskutečnila ve čtvrtek 4. srpna ve Smetanových sadech a to i přes déšť. Návštěvníci akce se museli „vmáčknout“ do altánku.  Akci navštívila i švagrová slavné sochařky Hany Wichterlové – Linda Wichterlová, která zastupovala rodinu Wichterlů.

minulém článku se iProstejov.cz zmínil, že o účast na sympoziu se ucházelo přes dvě stě sochařů. A jak se o tomto letním setkávání sochařů jeden z nich – Tomáš Kůs dozvěděl? „Doporučili mi to známí, abych to zkusil. Umělecká komise mě vybrala, takže jsem tady“ říká Kůs. A jak se mu líbí v Prostějově? „Je to nádherné město. Musí se zde žít krásně. Jeden kamarád mě vzal na Plumlov, má tam chatu. Já jsem viděl vypuštěnou Plumlovskou přehradu večer. Byl výhled na krásný Prostějov, kousek za ním Přerov. I zázemí pro mě – jako sochaře bylo stoprocentní“ odpovídá pro iProstejov.cz Tomáš Kůs.

Kromě Kůse se letošního ročníku účastní Emil Adamec narozen v Česku, žijící v Hongkongu, Ugo Antinori z Itálie a Lidia Rosiňska z Polska.

A jak letošní ročník hodnotí výkonný manažer sympozia Miroslav Švancara? „S letošním ročníkem jsem velmi spokojen, vznikly zde sochy, které mají vysokou hodnotu, všichni sochaři jsou velmi zkušení a mají veliké znalosti ze svého oboru. Co nás trápilo, bylo počasí, poprvé za deset let nám více než polovina času propršela, proto sochaři i jejich pomocníci museli pracovat celé noci (někdy do tří nebo až pěti hodin ranních). Kromě počasí bylo vše skvělé“ řekl iProstejovu.cz Švancara.

„V pořádání sochařského sympozia určitě budeme pokračovat. Pořadatelé však mají několik verzí další organizace. Zájem všech pořadatelů je soustředěný na to, aby se umělecká úroveň sympozia zvyšovala“ uzavírá Miroslav Švancara.

  •  Jakub ČECH
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář