Jdi na obsah Jdi na menu

Medart věští novou éru prostějovského amatérského divadla

5. 7. 2013
Prostějov - Šestnáctý ročník festivalu Medart je minulostí. Od středy do neděle sehráli amatérští divadelníci desítku inscenací, přehlídka vyvrcholila pátečním candrbálem spojeným s předáváním cen Asociace prostějovských ochotníků. Byli jsme u toho.
 
 
 

Pořadatelem několikadenního divadelního maratónu byla opět Základní umělecká škola Vladimíra Ambrose. Právě její představení Silonstory festival ve středu v podvečer zahájilo. Dívčí ansámbl Ženy v tísni představil autorskou inscenaci o Ottovi Wichterlovi, který lidem z celého světa usnadnil život svými vynálezy - silonem a kontaktními čočkami. Hra kromě života prostějovského rodáka ztvárnila i pohled současných lidí na jeho osobnost.

Poté Divadelní spolek Na štaci z Němčic nad Hanou odehrál představení Zdeňka Podskalského Žena v trysku století, které pro změnu ukázalo, jak se změnil pohled na ženu jako takovou.

 

Domácí a hosté

 

Čtvrtek otevřel host festivalu - Divadlo na cucky z Olomouce s divadelní dílnou pro děti Koník příběhu. Ta se zamýšlela nad čtenářskou gramotností dětí.

K tradičním vystoupením patří Zuškoviny. Do Prostějova se sjeli žáci z různých základních uměleckých škol, aby předvedli prostějovskému publiku program komponovaný z jejich krátkých jevištních útvarů.

Olomoucké Divadlo Tramtárie přivezlo svou dramatizaci slavného románu Jany Eyrové a další den začal dílnou pro žáky literárně dramatického oboru prostějovské „zušky“. Na páteční podvečer připravilo poloprofesionální divadlo Plyšového medvídka originální zpracování známého příběhu Jacka Londona Tulák po hvězdách, v němž se vězeň odsouzený na doživotí naučí opouštět tělo ve svírací kazajce a putuje prostorem a časem. Působivost inscenace znásobily dokonale vypracované rysy loutek.

Dalším hostem Medartu byl Divadelní soubor Lano z Bratislavy přijel s kabaretem Bar u Etka/-y.

Zlatým hřebem festivalu byl pak páteční Candrbál divadelníků ve vinárně Národního domu, kde se jako obvykle předávaly ceny Asociace prostějovských ochotníků (APO).

„Před candrbálem se vždycky sejdeme a přemýšlíme, v jakém duchu se tentokrát ponese. Letos byl na téma Divadelní dům,“ zmínil se za pořadatele Jan Šprynar. APO tak letos uváděla amatérské soubory a herce například do koupelny slávy, ložnice slávy či balkónu slávy. Hlavní cena - předsíň slávy byla udělena odcházející ředitelce městského divadla Aleně Spurné. 

Miluše Poláčková, která dostala symbolickou „Cenu za nejlepší koprovku v představení Žena v trysku staletí“, uznání nečekala. „Mám tam dvě role. Ženu v době kamenné a pak tetičku Vilmu v době národního obrození,“ prozradila herečka, který se amatérskému divadlu věnuje už dvacet let.

 

Plné sály

 

Nejstarší z prostějovských divadel, divadlo Hanácké obce představilo hlavně malým divákům svůj nový kus Kubula a Kuba Kubikula. Na pohádku o strachu z medvědího strašidla a přátelství medvěda a medvědáře bylo v městském divadle plno.

Jak se dělá divadlo, vyložil podle fejetonu z trilogie Karla Čapka plumlovský soubor 5+2. „Všichni členové letos maturovali, takže jsme neměli moc času na přípravu delšího a složitějšího představení. Proto jsme si vybrali právě tuto hru. Nacvičovali jsme asi půl roku, ale s přestávkami,“ nechala se slyšet režisérka Kateřina Štenclová. Ten, kdo představení prošvihl, nemusí naříkat, protože mělo na Medartu pouze předpremiéru. Brzy se v Plumlově chystá premiéra.

Program festivalu prostějovských ochotnických souborů a jejich hostů završila repríza komedie Koupačka z repertoáru Divadla Point. Hra o třech mladých francouzských párech, kteří se rozhodnou trávit dovolenou společně v pronajatém domě s bazénem. Bazén je však bez vody - a oni musí vymyslet náhradní program a hlavně způsob, jak společně bydlet. „Hledal jsem text a našel tuto hru z roku 2009, kterou napsal francouzský herec Clément Michel. Je to oddechovka, důležité je, že se naskytl pro herce prostor vyzkoušet si něco nového,“ prozradil režisér Vojtěch Pospíšil.

 „Myslím si, že se publikum mělo na co dívat, představení letošního Medartu byla různorodá. Prostějov a jeho okolí je v divadle hodně silný. Návštěvnost má stoupající tendenci a cítím, že začíná nová epocha prostějovského amatérského divadla,“ nechal se slyšet Jan Šprynar z organizačního týmu. 

 

Jakub Čech

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář