Jdi na obsah Jdi na menu

VÝSLEDKY, FOTO: Ceny festivalu MedArt rozdány. Kdo se umístil?

4. 6. 2011

Ceny festivalu MedArt rozdány. Kdo se umístil?

 

/VÝSLEDKY/ Prostějov – Byl tu pátek 3. června a s ním i nabídka divadel v rámci festivalu MedArt. Královna Koloběžka první na čarodějnické zkoušce s ženichem z Turecka pásla koně na balkóně a pak šla na candrbál divadelníků – to jsou páteční divadla ve zkratce.

Program dalšího festivalového dne začal v 10 hodin v Městském divadle pohádkou o chytré Zdeničce, která vynalezla koloběžku s názvem „Královna koloběžka první“.

Velkou pozornost si v 15 hodin v Městském divadle zasloužilo nové představení Divadla Hanácké obce Čarodějnická zkouška odehrávající se v čarodějné škole.

V 17 hodin na náměstí Tomáše G. Masaryka připoutala pozornost kolemjdoucích „prostějovská premiéra“ představení Ženich z Turecka v podání Loutkového divadla Starost. Inscenace vypráví o protivné náně Nany (Andrea Janečková) a jejím bezradném otci Mastílkovi (Pavel Moš). Nany si za muže odmítá vzít někoho jiného než šlechtice. Neúspěšní nápadníci (oba sehrál Ivan Čech) na nadutou nánu vymyslí past prostřednictvím podomního prodavače Giňola (Michal Wolf).

Na 19,30 hodin se diváci přesunuli do Městského divadla za oponu na  sci-fi představení „Pásla koně na balkóně“ zabývající se romskou menšinou. Inscenaci zahrálo Divadlo Feste z Brna.

Děj se odehrává okolo tří vědců (Barbora Milotová,Lubomír Stárek, Jan Grundman) v roce 2238. Byla nalezena kostra rómské ženy a koně a vědci pátrají po jejích stopách. Podle vědátorů v roce 2020 vymřeli (vymřou) Romové na epidemii kvůli špatným hygienickým podmínkám, ve kterých žijí.

 2.jpgPoté se návštěvníci přesunuli do vinárny Národního domu, kde se uskutečnil tradiční Candrbál divadelníků spojený s křestem knihy Prostějováka Michala Čundrleho Jak Boženka a Mařenka koukaly. „Mně se ta kniha moc líbí, od autora mám už knihu Jak byla vosa Marcelka šťastná, že je. Toto je také moc pěkné, zatím jsem si to moc nestačil přečíst.Těším se, až si to doma v klidu přečtu“ řekl svůj názor na knihu Vojtěch Pospíšil. Text nově vydané knihy byl původně napsán jako divadelní hra pro Základní uměleckou školu –

1.jpgsoubor Hugo. Již dříve vydaná Čunderlova kniha o vose Marcelce bude v příštím roce vysílána v České televizi jako Večerníček.

 

 

 

 

 

3.jpg

Součástí večera bylo vyhlášení nejlepších výkonů na festivale MedArt:

Cena za mužský herecký výkon v hlavní roli: Michael a Vítězslav Lužní (Nahý Wolker)

Cena za mužský herecký výkon ve vedlejší roli: Jakub Dohnal (1+1=3)

 

Cena za ženský herecký výkon v hlavní roli: Kateřina Burešová (Čarodějnická zkouška)

Cena za ženský herecký výkon ve vedlejší roli: Tereza Tobolová (Nový prostor – bezdomovkyně)

 

Cena za režii: Hana Lužná (Čarodějnická zkouška)

Cena za inscenaci: nikdo – vzácná shoda hlasů

Cena za nenahraditelnou spolupráci v zákulisí: František Tabery (všechna představení v Městském divadle)

Cena za autorský počin: scénář - Nový prostor (soubor)

Předsíň slávy: Hana Lužná (režie – Čarodějnická zkouška)


  • Autor textu i fotografií: Jakub Čech
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář