Jdi na obsah Jdi na menu

Duha patřila mladým umělcům

24. 3. 2013

Duha patřila mladým umělcům

Duha patřila mladým umělcům

Prostějov - Recitátoři a divadla poezie z celého Olomouckého kraje se sešli v kulturním klubu Duha, na krajské přehlídce studentských divadel Mladá scéna a krajské přehlídce recitátorů a divadel poezie Wolkrův Prostějov. Vystoupilo čtyřicet šest recitátorů a čtyři divadla.

Vystoupení recitátorů sólistů, která byla na pátečním menu, v sobotu vystřídala divadla poezie. Podle vedoucí oddělení kulturního klubu Duha Alice Gregušové, byl letošní ročník lepší než ten předešlý. „Co se týče recitátorů sólistů, kterých bylo letos šest a čtyřicet, jsem přesvědčena, že úroveň vystupujících je o stupeň lepší než v loňském roce. Viděla jsem řadu velmi zajímavých výkonů, o čemž svědčí i wolkrak_3zájem poroty, která využila všech šest nominací a osm doporučení na celostátní Wolkrův Prostějov. V případě, že některý kraj nenaplní maximální možnou kapacitu, budeme usilovat o to, aby bylo za Olomoucký kraj co nejvíce recitátorů.“

Někdy se urodí málo, jindy jsou silné ročníky

Zajímalo nás, zda je zájem o recitování a divadla poezie. „To je celkem těžké jednoznačně říci. Například umělecký přednes jde ve vlnách. Někdy se toho urodí méně, jindy jsou silné ročníky. Těší mě, že na Wolkrův Prostějov přicházejí recitátoři z Dětské scény a dál se věnují uměleckému přednesu,“ uvedla Gregušová.

Divadlo na tři zhlédnutí

V sobotu začala přehlídka studentských divadel Mladá scéna a divadel poezie Wolkrův Prostějov. Obě přehlídky proběhly zároveň a jejich moderace se ujali žáci z prostějovské základní umělecké školy. Program začal představením Jatek veselých z Olomouce „Proč se dítě vaří v kaši“. Právě o tomto divadelním kusu, porotci wolkrak_4prohlásili, že „jde o divadlo na tři zhlédnutí“. Následovalo představení stejné režisérky Magdy Veselé „Brigita Heinze nenávidí“. Obě inscenace postoupily na celostátní přehlídku. V poledne pak divadlo poezie představilo „Tulení slony“ inspirované texty Tomáše Kluse.

Moravský akcent

Přehlídka také dala zaznít místnímu akcentu. Soubor Červiven odehrál „Tajemství zapomenutého nástupiště“ od autorky Ivy Ibbotsonové. „Téměř to vypadá, že ostrov, o kterém se tady hrajete, se nachází na Moravě,“ zavtipkoval na adresu herců porotce, který si moravského přízvuku nemohl nevšimnout. Starší větev souboru pak představila svoji „Hru s Donem Quijotem“.

Jaké bylo hodnocení?

Cenu poroty, s doporučením na celostátní přehlídku studentských divadel v Ústí nad Orlicí, si odnesl olomoucký soubor Děti veselé s představením „Brigita Heinze nenávidí“. Cena poroty, s doporučením na celostátní přehlídku divadel poezie Wolkrův Prostějov, pak putovala do rukou olomouckého souboru Jatka veselé za představení „Proč se dítě vaří v kaši“.

  • Jakub Čech
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář