Jdi na obsah Jdi na menu

Hmyzí hotel snadno a rychle

9. 3. 2012

Hmyzí hotel snadno a rychle

Prostějov - Jak vyrobit takzvaný hmyzí hotel předvedli v pátek ochránci přírody. Návštěvníci Ekocentra se dozvěděli, co to hmyzí hotel vlastně je a proč je dobré ho vyrobit . Bonusem setkání byla vlastnoruční výroba takového včelího bydlení.

Hmyzí hotel snadno a rychleKlasické domky nebo paneláček

„Hmyzí hotely jsou skvělou možností pro hnízdění samotářských včel. Těch je v České republice asi 700 druhů. Samotářské včely navíc pomáhají opylovat rostliny včelám medonosným," vysvětlila Petra Orálková z prostějovského Irisu a dodala : „dříve bylo nejen na starých zahradách a v lesích spousta dřeva a možnosti pro hnízdění byly lepší. Dnes má spousta lidí sterilní zahrady, kde je jen anglický trávník. Nenechávají tam ani dřevo nebo nějaké klacky a samotářské včely jim tedy nemohou opylovat rostliny".

Kus dřeva a trocha práce stačí                      

Jaký, že je ten nejjednodušší způsob pro vytvoření hmyzího domečku? Tak to nám vysvětlila Petra Orálková. „ Stačí vzít si kousek dřeva o průměru alespoň 15 centimetrů  a vrtačkou do něj udělat díry. Ty by měly být dlouhé kolem deseti centimetrů. Průměr postačí kolem tří až šesti milimetrů".

Vyrobit hmyzí domeček se pokusila také Jana Snídalová, která toto poučné setkání navštívila. „Snažili jsme se vyrobit co největší hmyzí hotel, už to trochu známe. Vyráběli jsme budky pro ptáky i čmeláky,  protože sem do Irisu chodíme pravidelně, moc se nám tu líbí" poznamenala Snídalová.

Mnohem více způsobů výroby, včetně pomocí brček v PET lahvích, najdete na internetových stránkách    www.vcelky.cz

 

  •  Text i foto: Jakub Čech

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář