Jdi na obsah Jdi na menu

Nejlepší škola v kraji prodává díla i mimo aukci

17. 12. 2011

Nejlepší škola v kraji prodává díla i mimo aukci

Nejlepší škola v kraji prodává díla i mimo aukci

Foto: iProstejov.cz

 

Prostějov - Střední škola, základní škola a mateřská škola JISTOTA vyhrála krajské kolo soutěže Nejlepší česká škola. Nedávno jí skončila dražba děl slavných malířů, vystavovala výrobky svých žáků na výstavě „Žijí mezi námi". A dalo by se pokračovat dál. Nejdůležitější však je individualita práce. Nejen o tom poskytla iProstejovu.cz rozhovor ředitelka této školy Marie Turková.

Ne všichni znají vaši školu. Mohla byste ji nějak přiblížit?

Naše škola existuje už od roku 1993. Máme tady děti s kombinovaným postižením. Je zde základní škola praktická, což je bývalá zvláštní škola, základní škola s rehabilitačním programem, což je bývalá pomocná škola. Také zde máme střední školu - jednoletou a dvouletou praktickou školu, které pracují na pracovišti ve Výšovicích. Celá naše škola čítá 60 žáků.

S nápadem založit školu pro děti s více vadami jste přišla vy. Jak vznikla tato myšlenka?

Já jsem s postiženými dětmi pracovala už od roku 1978 jako ředitelka Okresní pedagogicko - psychologické poradny. Když se v roce 1989 naskytla možnost založit školu, dala jsem dohromady několik lidí a založili jsme občanské sdružení na pomoc dětem s více vadami, jehož součástí byla škola. Začínalo se v provizorních podmínkách.

Asi nebylo lehké získat podporu veřejnosti...

Stalo se nám, že v Brodku u Konice v pobočce jablonecké bižuterie, kde na nás vybírali peníze, se objevila podvodnice, která chtěla peníze vyzvednout. Za nějakou dobu ji chytla policie.

diplomVaše škola vyhrála krajské kolo soutěže Nejlepší česká škola. Gratuluji. Proč myslíte, že jste měli úspěch?

Obrátili jsme se na všechny školy s prosbou, aby se podívali na rozhovory a reportáže o činnosti naší školy v Českém rozhlase a České televizi a aby pro nás hlasovali. Vyhráli jsme cenu rozhlasu i televize. Troufám si říct, že tu práci děláme dobře, protože jsme škola rodinného typu. Vůbec například nemáme zvonění, ve třídě máme maximálně šest žáků, o které se starají dva až tři pedagogové. Se všemi dětmi se pracuje naprosto individuálně, každé dítě má vypracovaný svůj vzdělávací plán. S každým děláme to, co je schopný zvládnout.

Začátkem prosince proběhla humanitární aukce uměleckých děl. Kolik peněz se vybralo?

Letos se konal již 13. ročník této aukce. Přímo na místě se vybralo 180 150 korun, ale do dnešního dne máme již přes dvě stě tisíc, protože se od té doby prodalo dalších 12 děl. Z těchto peněz kupujeme rehabilitační pomůcky a vylepšujeme podmínky pro děti ve škole. Na aukci ale prodáváme i výrobky našich dětí - vánoční přáníčka, pedig, keramiku, malované hedvábné šátečky. Takto jsme vybrali přes šest tisíc korun.

Nevěděl jsem, že díla si mohou lidé kupovat i mimo dražbu...

Máme s dárci - akademickými malíři - dohodu, že pokud se dílo neprodá na aukci, můžeme ho prodat za vyvolávací cenu i mezi dvěma aukcemi nebo jde do aukce příští rok. Kdo tedy chce koupit dárek na Vánoce, může se podívat na naše webové stránky.

Mohla byste prozradit, které dílo je nejdražší?

Nejdražší bylo dílo od Olbrama Zoubka. Byla to plastika vysoká 73 cm, zlacený cín, vyvolávací cena 18 tisíc. Vydražila se za 58 tisíc.

Děkuji za rozhovor.

  • Jakub Čech
  • Foto: iProstejov.cz a archiv Marie Turkové

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář