Jdi na obsah Jdi na menu

Ochrana přírody: Pojďme udělat něco pro sebe

27. 3. 2012

Pojďme udělat něco pro sebe

Pojďme udělat něco pro sebe

Prostějov - Sto dvacet zájemců si vyhradilo sobotní odpoledne pro dobrou věc. Společně s ochránci přírody, z prostějovského Irisu, se vydali na „Jarní úklid Hloučely". Na sobotní akci dorazili nejen ekologové, ale i „obyčejní lidé", kterým není jedno jak vypadá příroda kolem nás.

Každoroční gruntování

„Úklid pořádáme na jaře a na podzim v rámci celosvětové akce Ukliďme svět. Odpadky sbíráme do pytlů, lidé dostanou rukavice a jsou poučeni o své bezpečnosti. Nemají například sbírat nebezpečné odpady  jako jsou injekční stříkačky. Pytle potom odvezeme na skládku do Němčic nad Hanou," popsala průběh akce Eliška Valentová z prostějovského Irisu.

Najít se dají i ztracené doklady                             

„Mezi kuriózní nálezy, které jsme už při úklidech odhalili, patřili například auto kabely, cihly, kusy dlažby, zbytek skleněných láhví, uhynulá zvířata ale také kabelka s doklady," vzpomíná Valentová. K těmto netradičním nálezům bývá volána Městská policie. V průběhu sobotního úklidu to ale nebylo potřeba.

Úklid může být i zábava

Na své si přišly také děti, pro které pořadatelé připravili naučnou stezku k oslavám Dne vody, který si svět připomenul 22. března. Po dobře odvedené práci bylo pro všechny připraveno občerstvení.

Zájem dětí stoupá

Do čištění Hloučely se zapojila také volnočasová pracovnice Základní školy Edvarda Valenty,  Hana Šubčíková. „Přečetla jsem si o této akci a dala o tom dětem vědět, vyhlásili jsme to ve školním rozhlase. Přihlásilo se 12 dětí a 6 zaměstnanců školy. Chodím sem s dětmi každoročně a dokonce se zvyšuje jejich zájem. Tato akce je podle mě důležitá, stejně jako ekologie," vysvětlila.

 

 

Uklízíme i tento pátek

Lidé, kteří sobotní akci nestihli, zvou ochránci přírody na tento pátek         30. března . Jde o pokračování akce , kdy se bude uklízet další část Hloučely, konkrétně mezi Olomouckou a Vrahovickou ulicí. Sraz bude u Vrahovického rybníčku v 16 hodin.

Pozn. red.: O tom, že ochránci přírody nenajdou vždy jen odpadky od potravin jsem se sám přesvědčil, když jsem na stromě viděl pověšenou ponožku. Váhal jsem, zda ji uklidit. Pokusil jsem se ji shodit a až spadla rukavicemi jsem ji vložil do igelitového pytle...    

  • Text: Jakub Čech
  • Foto (2): archiv ČSOP - RS IRIS, za možnost zveřejnění děkuji
  • Foto (1): Jakub Čech
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář