Jdi na obsah Jdi na menu

POHLEDEM JAKUBA ČECHA: Krátký život prostějovských obchodů

1. 5. 2013

Krátký život prostějovských obchodů

V poslední době mi připadá, že se obchody a obchůdky v Prostějově stále „mění“. 

Některé krachují, po nich přicházejí nové… Nezřídka se stává, že ceduli Nově otevřeno vystřídá v zápětí nápis K pronájmu. Anebo se přímo potkají. A tak to půjde do té doby, než se objeví takový podnik, který má potenciál. Otázkou je, kdy. Existují lidé, kteří si vsadí, jak dlouho prodejna vydrží.

Zaslechl jsem, že má v plánu skončit jedna prostějovská restaurace. Její majitel se v posledních letech několikrát změnil a dalo se tam zažít ledasco. Třeba i vietnamské bistro.

Že restaurace zrovna neoplývala hosty, se ani nedivím.

Jednou jsem si tam dal pizzu Margheritu a na účtence stálo Pizza šunková. Když jsem na to upozornil servírku, řekla mi, že pochopitelně dostanu to, co mám objednáno, ale oni na Margheritu nemají kalkulaci. „Ale cena odpovídá, ne?“ zeptala se. Ano, cena odpovídala. Trochu mi to připomnělo reklamu s Evou Holubovou, kdy kavárna nemá kalkulaci na samotnou kávu.

Ještě zajímavější byl ale způsob prodeje limonády. Můžete si ji dát v době denního menu, což je od 11 do 14 hodin, ale později, ani dříve už ne. Sáhl jsem po obyčejné vodě a dobře udělal, měli ji dobrou… Jsem zvědavý, co nabídne případný příští majitel.

Přemýšlel jsem, v čem je vlastně zakopaný pes. Krize, kupní síla, ale asi nejen to. Momentálně (!) v Prostějově fungují dvě prodejny italských specialit. Co myslíte, vydrží? Vsadíme se?

Loni na jaře zapůsobila málem jako zjevení nová pobočka second handu. Maloměstskou drbárnou se šířila informace o jeho otevírací době. Ve všední dny do 18 a o víkendech do 15 hodin, což bylo na prostějovské poměry poněkud neobvyklé. Brzy po otevření ji však majitel zkrátil. Nyní je prodejna už čtvrt roku prázdná a k pronájmu. Má někdo zájem to zkusit?

Jakub Čech

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář