Jdi na obsah Jdi na menu

Serióznost prostějovského Večerníku aneb autorský zákon španělskou vesnicí

12. 7. 2012

Serióznost prostějovského Večerníku aneb autorský zákon španělskou vesnicí

Prostějov – Je to zajímavý pocit, když svoji fotografii uvidíte v bulvárních novinách, kde kromě stažené fotografie „vědí vše jako první“ a mají to „exkluzivně“. Moje fotografie z loňského ročníku Wolkrova Prostějova, která byla zveřejněna ke článku na iProstejov.cz byla exkluzivně stáhnutá na stránky bulvárního periodika.

kolaz--iprostejov-vs-vecernik.jpgŘekl jsem si, že se nenechám. Je to přeci porušení autorského zákona, nebo ne?

Večerník mi vzkázal omluvu a měl jsem se stavit u nich v redakci. Váhal jsem, jestli tam půjdu. Nakonec jsem šel, naivně jsem očekával odškodné nebo písemnou omluvu.

Přítomní členové redakce se mě zeptali, co bych si jako omluvu představoval. „Chtěl bych, abyste vytiskli v novinách omluvu, nejen vůči mé osobě, ale i redakci iProstejov.cz.“

„Obávám se, že to asi nepůjde. Celý problém vznikl tak, že asistentka dostala za úkol sehnat fotografii z Wolkrova Prostějova,“ vysvětluje redaktor. „A omylem sehnala moji fotografii z iProstejov.cz, že?“ zeptal jsem se.

„Jak jsem to na googlu hledala, nebylo tam vidět, že je z iProstejov.cz,“ hájila se asistentka. „Ale to je jedno, jestli je z iProstejov.cz nebo není, autorský zákon je autorský zákon,“ vysvětlil jsem.

„Ale my máme svoji fotogalerii,“ ohradil se redaktor Večerníku. „Proč jste je tedy nepoužili?“ zeptal jsem se. „Naše asistentka to nevěděla,“ vysvětlil redaktor.

„My se omlouváme, vícekrát se nám to nestane,“ uzavřel diskuzi redaktor Večerníku.

Tak nevím, jestli si mám v 21. století vystačit s ústní omluvou…

  • Jakub Čech
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář