Jdi na obsah Jdi na menu

Zažije turismus dobu rozkvětu?

19. 5. 2011

Zažije turismus dobu rozkvětu?

 

/ZAJÍMAVÉ TÉMA/ Prostějovsko -  Pro některé lidi jsou „informačky“ samozřejmým cílem při návštěvě jakéhokoliv města či oblasti. Je správné, abych  se úvodem k těmto lidem přiřadil… Jaká je budoucnost informačních center na Prostějovsku a v Olomouckém kraji?

Dotace od kraje

Například Olomoucký kraj na podporu informačních center vyčlenil 853 700 korun. Mikroregion Plumlovsko bude moci otevřít nové turistické infocentrum na místě toho stávajícího. To funguje zároveň s pokladnou a jeho služby nejsou dostačující. „Plumlovští z krajských peněz nakoupí nový počítač s příslušenstvím a připojením k internetu, z příspěvku zaplatí také odborníka, který veřejnosti poskytne kvalitní informace o regionu“ informoval vedoucí tiskového oddělení Olomouckého kraje Ivo Heger. Lidé se také diví, že bude infocentrum otevřeno, než se opraví plumlovský zámek. Poukazují na prostějovské infocentrum v zámku , kolem kterého se točí stavbaři. regionalni-infocentrum-zvenku-1.jpg Redaktora iProstejov.cz zajímalo, zda o dotaci žádal také Prostějov. „O dotaci město tentokrát nežádalo vzhledem k probíhající rekonstrukci radniční věže. Poté, až bude stanovena otevírací doba a podmínky provázení věží (což ovlivní práci infocentra), zvážíme žádost o dotaci“ odpověděla tisková mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová.

 

 

 

Místo na materiály v infocentru

Regionální informační centrum Prostějova sídlící v zámku v těchto dnech připravilo další stojany na materiály. Nejen v červnu se koná řada akcí a pozvánky již nebylo kam dávat. „Myslím, že jsme dobře zužitkovali prostory na další propagační materiály pro turisty“ podotkla pracovnice „íčka“ Lenka Gartnerová.


ATIC – móda dneška

Většina lidí se při cestě do infocentra ptá: „A proč je tam to zelené íčko?“

Jde o označení, že daná informační služba je zařazena do „Asociace turistických informačních center“. Redaktora iProstejov.cz zajímalo, jaké jsou z toho výhody a které konkrétně prostějovská radnice využívá. Na webu asociace je, že pořádají odborné zájezdy, školení, podílejí se na „formování jednotného systému poskytování turistických informací“, vydávají zpravodaj, v nichž se mohou infocentra prezentovat, vybraní knižní vydavatelé poskytují slevu informačím službám slevy a další výhody. Zeptali jsme se, čeho z toho radnice využívá: „Využíváme některé výhody, zejména prezentaci na veletrhu Regiontour v Brně“ odpověděla tisková mluvčí úřadu Gáborová.

Zajímavé je, že Prostějov byl členem této asociace, ještě když jsme neměli turistické centrum. Až do června loňského roku jsme měli „pouze“ informační službu Městského úřadu, nikoliv tu turistickou, pro kterou bychom měli být členy ATICU.

„Uvítáme jakékoli tipy občanů a turistů na turistické zajímavosti Prostějova a okolí“ apeluje na občany tisková mluvčí Jana Gáborová.

 

O zpřístupnění krytů pro turisty a veřejnost připravujeme článek, již brzy se s iProstejov.cz dozvíte víc. V nejbližší době také naleznete rozhovor s odbornicí v cestovním ruchu.

 

 

Jakub Čech, iProstejov.cz

Foto: Jakub Čech (iProstejov.cz)


 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář