Jdi na obsah Jdi na menu

Chaos sídliště vyměnila za blízkost přírody

27. 8. 2011

Chaos sídliště vyměnila za blízkost přírody

Chaos sídliště vyměnila za blízkost přírody

Prostějov / Repechy - Jaké to je přestěhovat se z rušného sídliště do osady, kam jezdí o víkendu jen pár chalupářů? Bez obchodu, autobusu, odříznutá od civilizace si přesto Emília Šrámková (52) změnu životního stylu pochvaluje. Lišky jí sice za chalupou „dávají dobrou noc", blízkost přírody však nese své ovoce.

Jak a kdy vznikla myšlenka se přestěhovat ze sídliště na venkov?

Před patnácti lety jsme zde měli chatu, kam jsme s dětmi pravidelně jezdili. Po nějakém čase jsem uvažovala, že bych zde mohla i bydlet.

A jak jste se o Repechách dozvěděla?

Mě sem dovedl manžel, který zde měl tetu. Mně se zde zalíbilo a pustili jsme se do budování chalupy. Po patnácti letech jsem v koutku duše uvažovala, že bych zde možná i bydlela.

Nechybí vám civilizace? Není zde obchod, kultura a nejezdí autobus.

Když jsem se rozhodla, že zde budu bydlet, počítala jsem s tím. Ani mi to moc nechybí, protože mám čím dál tím víc ráda přírodu. O víkendu sem navíc jezdí chalupáři, se kterými se scházíme - posedíme, zasmějeme se. Já jsem si udělala řidičský průkaz a není problém jet za kulturou do Protivanova, Plumlova i Prostějova. Vloni v zimě například byly v Protivanově zajímavé přednášky.

Žila jste ve městě i na venkově. Zkuste to prosím srovnat.

Každopádně v Prostějově je lepší možnost zaměstnání, tady žádné není. Je tam i lepší kulturní a sportovní vyžití, přístup ke školce, škole, obchodu. Tady je zase možnost zklidnění, příležitost vnímat přírodu. Můžu zde dělat věci, na které ve městě nemám čas ani náladu, protože jsem obklopená lidmi, ruchem i chaosem.

Dokázala byste říct, kde je to lepší?

To je otázka každého jedince. U mě je to jednoznačné -  tady. Dnes se každý může rozhodnout, kde chce bydlet.

Změnilo přestěhování váš životní styl?

V první řadě to ovlivnilo kulturu bydlení, protože jsme si vlastnoručně postavili dům. Bydlí se mi zde lépe, je to dokonce levnější, protože topíme dřevem a máme svoji studnu. A po stránce stravování - každopádně se snažím využít lesních plodů, ovoce a zeleniny ze zahrádky. A jsou to i levnější zdroje potravy.

Ve městech je špatné ovzduší. Zaznamenala jste na sobě, že dýcháte lepší vzduch?

Už od prvopočátku, kdy jsme sem začali jezdit, jsem zaznamenala, že se zde dobře dýchá. Já i celá rodina jsme si navíc zdokonalili fyzickou kondici, protože jsme sem jezdili na kole.

Kam jezdíte nakupovat?

Většinou do Protivanova, kde je i lékárna. Do Prostějova jezdím alespoň jedenkrát týdně, takže i tam si nakoupím, co potřebuji.

Jak a kde se kulturně nebo sportovně vyžíváte?

Hodně jezdím na kole, v zimě běžkuji, chodím takovou „procházkovou" turistiku. Jezdíme i po okolí, třeba do Baldovce, kde je relaxační centrum i solná jeskyně, do boskovických městských lázní, chodím do Bousína na zumbu.

Slyšel jsem, že zde vaši příbuzní a přátelé vytvořili prolézačku, skluzavku i houpačku pro děti...

Materiál jsme získali z lesa po dohodě s panem hajným, pracoval na tom můj manžel se zeťem, něco se koupilo - dostali jsme na to od pana starosty Bousína finanční prostředky a práce byla zdarma.

  • Jakub Čech
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář