Jdi na obsah Jdi na menu

Fejeton: Na propagační akce protiútokem

19. 8. 2012

Fejeton: Na propagační akce protiútokem

Prostějov - Zatímco většina lidí je na promo-akce alergická, existují jedinci, kteří je rádi navštěvují. A čím dál více se lidé nenechávají od prodejců otravovat. Někdy se osvědčuje zasypat je palbou otázek a argumentů, jindy pomůže arogance.

Někteří lidé nabídky na ulici využívají, protože se jim zželí takto si přivydělávajících brigádníků, nebo proto, že je zajímá, co je trendem. Tito lidé se také často vyžívají ve slevách. „Jé, tady je slevová karta, tu si nechám udělat, proč neušetřit?" „K čemu ti bude, když jsi v tomto obchodě jednou za rok?" zeptá se skeptik. „Ať jednou za rok ušetřím," nenechá se odradit milovník slev.

Jak jsem zjistil, někdy neuškodí trocha arogance. „Dobrý den, nechcete ochutnat cigarety značky..." zeptá se prodavač. „Podívejte se na ten nápis! (pozn. red.: Kouření může zabíjet.) Vy mě chcete zabít?" jde zákazník do útoku. „Já se omlouvám, že jsem vás vyrušil... eee..." kapituluje prodejce.

Někdy se osvědčí palba dotazů. „Dobrý den, máme tady náplasti bez lepidla, nechcete si ji vyzkoušet?" zeptá se brigádnice. „Jsou ekologičtější normální lepidlové, nebo ty vaše latexové?" střílí kontrolní dotaz oslovený člověk. „Ty naše latexové, pochopitelně," tvrdí brigádnice. „Když říkáte, že je ekologická, asi budete vědět, do kterého kontejneru ji mám vyhodit, aby byla biologicky odbouratelná," letí další dotěrná otázka. „To nevím," přiznává porážku prodejkyně. Tato taktika funguje celkem spolehlivě. Ve zkratce by se dalo říct, že je důležité argumentovat do té doby, než se vám prodejce omluví za vyrušení.

V Prostějově nedávno proběhla kampaň coca-coly - dávali ji zdarma na náměstí. Několikrát mě otrávení brigádníci oslovili s nabídkou, pokaždé jsem jim neúnavně vysvětloval, kolik je v tom cukru a jak je to nezdravé. Ne každý se ale stihl ubránit. „Pil jsem ledovou tříšť a seděl na lavičce. Oni mi to nabídli, a když jsem na ně nereagoval, položili plechovku na lavičku vedle mě," vysvětlil mi známý, když obsah plechovky nenápadně vyléval do trávníku.

  • Jakub Čech
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář