Jdi na obsah Jdi na menu

Komerční nebo veřejnoprávní rozhlas? Vyberte si.

18. 7. 2011

Komerční nebo veřejnoprávní  rozhlas? Vyberte si.

Česká republika – Komerční nebo veřejnoprávní rozhlas. Není to zrovna téma pro prostějovské internetové noviny, ale proč bychom občas nemohli zabrousit do celostátních témat? V uplynulé době jsem měl možnost navštívit  Český rozhlas v Praze a dostal jsem se i před studia rádia Rubi a Haná. Jak na tom zmíněné stanice jsou?

Návštěva Čro

Skoro každým rokem se dostanu do Prahy a málokdy nenavštívím reprezentační prodejnu České televize a rozhlasu. A rovnou jsem se šel podívat do vestibulu veřejnoprávního rozhlasu. K jeho budově jde skupina česky mluvících turistů na prohlídku. Personál rozhlasu nám nabídl jít s nimi. Proč ne? Prováděl nás redaktor Čro Dvojka Jiří Kotmotos. V prvním patře bylo atrium, odkud se někdy vysílali koncerty či přenosy pro img_0042.jpgimg_0045.jpgveřejnost. Chodbou nás zavedli ke studiu Dvojky. Dostali jsme se do zprávárny (na fotografii výše), kde byl monitor na kterém se obrazovalo, co bude za písničku, kdy bude mluvit moderátor atd. Za sklem byl moderátor Jiří Pešina a jeho hosté.  

V dalším patře sídlí moje nejoblíbenější stanice – Radiožurnál. Do studia jsem viděl pouze přes skleněné dveře moderátorku Janu Klusákovou. Nahlídl jsem i do zpravodajského news – roomu (na fotografii níže). Dozvěděli jsme se i několik informací o vysílacím schématu Radiožurnálu. Do zákulisí Čro-3 Vltavy jsme se ale nedostali, prý je to všude stejné.

 

Před dveřmi Rádia Rubi

Rozhodl jsem se zajímat i o jiný druh rádií, a to i přesto, že je neposlouchám. Bádat jsem začal v Uničově, kde mělo mít studio Rádio Rubi. To je však přestěhované do Olomouce - obchodního centra Olomouc city. Už ta představa, že vedle značkových obchodů s oblečením sídlí studio rozhlasové stanice je strašná.

 V obchodním centru vidím vedle obchodů s oděvy nápis „Rádio Rubi. Vysíláme z Olomouc city“. Zjistil jsem, že být moderátorem na rádiu Rubi je lehké. Občas máte krátký vstup a je hotovo. Chtěl jsem si poslechnout, jak bude mluvit moderátorka, kterou vídím za sklem. Čekal jsem a za chvíli prohodila pár slov. Ani jsem se nestihl vzpamatovat. Rozhodl jsem se, že počkám na přehled zpráv. Bohužel ani prodavačka ve vedlejším obchodě nevěděla, jak často jsou na této stanici zprávy. Asi vůbec…

Moderátorka stále sedí ve studiu jen se zvukařem a poté se začne oblékat a v bundě odříká posluchačům rozloučení a odejde. Moderace teď zůstává ne jejím kolegovi, který očividně zvládá vše…

Nechápu, jak, může práci ve studiu zvládat jeden člověk. Měl by tam být moderátor, zvukaři (2-3), režisér, popř. host. Nebo snad ne?

                          Před budovou Rádia Haná

Stát před budovou rádia Haná však není o nic lepší. Kolem Českého rozhlasu se pohybuje hodně lidí a to na náměstíčku v Olomouci, kde sídlí rádio Haná není ani noha. Mé oblíbené náměstí v Olomouci je právě to, kde má Haná studio - Blažejské. Ale kvůli tomu to není.

„Blažeják“ je přímo v centru, je tam klid, ticho a dokonce i taková maloměstská atmosféra (a to je Olomouc krajské město). A k tomu tam sídlí dvě rádia! Kromě Hané i krajská pobočka křesťanského Rádia Proglas.

Webkamera – trend dnešní doby 

Dance radio, Impuls, hitrádio Vysočina, Kiss, Český rozhlas 2-Praha, Leonardo, Wave, Radiožurnál a nejen tyto stanice poskytují moderní službu: webkameru ve studiu. Je to docela dobré, když můžete sledovat, co se zrovna děje ve studiu. Smysl to však nemá u hudebních stanic, nebo u těch, které hodně vysílají z archivu. Je to výhoda, že se můžete podívat, jak vypadá Váš (ne)oblíbený moderátor či host pořadu. Webkamery najdete na:

http://www.rozhlas.cz/audio/vysilani/

http://www.play.cz/webkamery/

(jač)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář