Jdi na obsah Jdi na menu

POHLEDEM JAKUBA ČECHA: Koho lidé zvolí

27. 8. 2013

Koho lidé zvolí

Voliči mohou za „své“ politiky

 

Velký zájem veřejnosti vzbudilo středeční hlasování o důvěře Rusnokově vládě. Ukázalo se, že pravicová koalice nemá 101 hlasů, ale že ani Rusnok nedostal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců.  Přesto prezident Miloš Zeman vyhrál - podařilo se mu vyvolat spory uvnitř sociální demokracie (když se strana rozhodovala, zda vládu podpoří, či nikoliv) a zároveň se mu povedlo pohřbít „stojedničkovou koalici“.

Asi se shodneme, že nejdemokratičtějším a nejčistším řešením současné politické krize jsou předčasné volby. Otázkou však zůstává, zda je to nejlepší řešení pro naši zem. Osobně mám strach, koho lidé zvolí.

Můžeme si za to sami

Celkem často je mezi lidmi slyšet názor, že „politici jsou zlí a špatní“ a pak na jejich adresu padají i vulgarismy. Ať už si o současných vysoce postavených politicích (poslancích) myslíme cokoli, jsou demokraticky zvoleni. Za to, že v parlamentu zasedají právě oni, můžou občané. Právě občané je tam sami zvolili.

Znáte všechny strany?

Ještě pozoruhodnější ale je, když někdo řekne, že „všechny strany jsou špatné“. Pokaždé se zeptám, jestli zná všechny politické strany v České republice. Většinou jsou lidé sebejistí, celkem však znají asi pět stran… Kdo nezná všechny strany (já určitě neznám všechny) by neměl tvrdit, že jsou všechny špatné.

Oblíbenou větou je, že „každý, kdo se dostane k moci, začne krást“. Toho, kdo něco takového řekne, se vždy zeptám, jestli by taky kradl, kdyby se dostal k moci. Díky tomu spousta lidí pochopí, že všichni nekradou.

Většina lidí je však o sobě přesvědčena, že oni sami by nekradli.

„No, já né..“ zní většinová odpověď.

Jana Nagyová? Neznám

Lidé nechodí volit, nezajímají se o politiku a celkem velká část společnosti neví, kdo je Jana Nagyová. Někteří si myslí, že je to nějaká popová zpěvačka…

Co ovšem vůbec nepochopím je, že koho lidé zvolí, se rozhodují až na poslední chvíli. Já, který kvůli  našim zákonů nemám volební právo, mám své favority vybrané již několik měsíců předem.

 

Jakub Čech

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář