Jdi na obsah Jdi na menu

Prezidentské volby očima Jakuba Čecha

8. 12. 2012

Prezidentské volby očima Jakuba Čecha

Překvapilo mě, že se už rok před prezidentskými volbami o nich tolik mluvilo. O komunálních se tak dopředu nemluví a jsou mnohem důležitější. Česko zažívá šok - lidé mohou poprvé v historii volit prezidenta. A já nechápu, proč se všichni tolik diví. Věřím, že v přímé demokracii je budoucnost.

Zákon o přímé volbě se ale našim zákonodárcům nepodařil. Nechápu, proč je potřeba těch padesát tisíc podpisů? Kdyby bylo na mě, mohl by kandidovat každý. A ať klidně kandiduje sto lidí. Někdo by namítl, že sto papírů pro jednoho voliče by byl zásah do rozpočtu a do životního prostředí. Já bych to ale úplně změnil: místo několika papíru velikosti A5 bych dal jeden až dva A4. Totéž i v senátních volbách.

Také bych zrušil druhá kola. Naprosto zbytečné. A pak, že nejsou peníze. Jsou, stačí pořádně hledat. Vždycky se něco najde.

A koho podporuji? Táňu Fisherovou. Bývalá poslankyně, ale i přes toto angažmá v politice je stále čistá. Předložila spoustu návrhů a často se hlásila do rozpravy. Nejsem si ale jistý, že by z pozice prezidenta hodně věcí změnila. Prezident skoro nic nezmůže. Ano, má jistý vliv, ale to není klíčové. Jediné, co může, je vetovat různé zákony, proto je důležité, jestli je pravicový nebo levicový.

A co si myslím o kandidatuře Franze? Všichni řeší, že je potetovaný, ale nikoho nezajímají jeho názory. A mimochodem, takový prezident by měl respekt.

V prvním kole alespoň nějaký výběr bude. Ale kolo druhé bude o ničem.

Jakub Čech

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář