Jdi na obsah Jdi na menu

TIP NA VÝLET: Uničov

4. 8. 2011

Uničov

 

Uničov – I v dalším městě, kam Vás iProstejov.cz tentokrát pozve, je co navštívit. Uničov, který je od Prostějova vzdálen asi 40 km. Unikátní je například šatlava, kde funguje muzeum vězeňství, muzeum baroka a Medelská brána.

unicov_masarykovo_namesti.jpgUničov, který se pyšní nejstarší městskou listinou na území České republiky z roku 1213. Mezi ně patří novogotický kostel Nanebevzetí pany Marie, zajímavý je i původně středověký kostel Povýšení sv. Kříže.

I v Uničově je zpřístupněná radniční věž, proto i zde můžete využít výhledu, nejen na příjemné náměstí.

O Uničovu se říká, že je „město pádů i vzestupů“. Je to proto, že ve středověku Uničov patřil k nejvýznamnějším moravským sídlištím, v době husitských válek zase nastalo problematické období. Nejen o tom se dozvíte v Muzeu u vodní branky, které mapuje historii města.

V budově šatlavy dnes funguje Muzeum vězeňství. Máte možnost vidět, jak vypadaly mučící nástroje po druhé polovině 16. století, kdy byla šatlava postavena. A když budete nahlížet do jednotlivých cel, nelekněte se, když uvidíte figurínu vězně… Za navštívení stojí také Muzeum baroka, které provozuje místní občanské sdružení Zacheus.

A pokud se po návštěvě muzeí a historických památek budete chtít odreagovat, máte možnost. V případě, že tíhnete ke kultuře, v létě se koná Uničovské kulturní léto, které pravidelně nabízí koncerty i venkovní projekce filmů.

Využít však můžete i venkovní koupaliště, které nabízí tobogán, oddělenou plaveckou a neplaveckou část a jiné atrakce.

  • Text: Jakub Čech
  • Foto: Marek Juráň z Městského úřadu Uničov, jemuž děkuji za spolupráci
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář