Jdi na obsah Jdi na menu

Barevný svět na louce

20. 5. 2011

Barevný svět na louce

Prostějov – Besedou Barevný svět na louce se prostějovské ekocentrum pouští do nového projektu ochrany a správného sekání luk, na který dostali ochránci grant. Přednášející Martin Kincl seznámil návštěvníky s nešvary sekání luk.

 

110520-svaz-dekuje.jpgNa zahájení páteční přednášky přišel místopředseda Českého svazu ochránců přírody Václav Izák předat zaměstnankyni ekocentra Iris Petře Orálkové pravidelně udělovanou cenu „Svaz děkuje“. „Doufám, že Petra není jediná,kdo toto ocenění dostává“ nechala se slyšet předsedkyně Irisu Eva Zatloukalová, která ocenění také obdržela.

Přednášející Martin Kincl upozornil na úhyn živočichů. V připravené prezentaci katastrofální úbytek hmyzu odůvodnil a přidal statistiky. Podotkl, že hmyz umírá každým dnem. Stává se tak kvůli strojovému sekání, ale může to tak být i při sečení kosou.

Příčinou hynutí je také stejnorodnost všech luk.

„Dříve bývaly biotopy úplně jiné, každý měl svoji zahrádku, políčko nebo pozemek a jinak o něj pečoval a vytvářel tím různorodost. Dnes je to buď pole, lesní monokultura nebo umělá louka“ vysvětluje Kincl.

To vše je problematika, kterou se chce Ekocentrum Iris v následujících letech zabývat. Pomůže jim k tomu kromě grantu také pomoc bezmála třiceti dobrovolníků nebo Mgr. Martin Kincl, ekocentrum ho najalo díky již zmíněné dotaci. Pro exstudenta biologie v ochraně životního prostředí se zatím jedná o první zaměstnání.

Foto: Eva Zatloukalová

(jač)

Další foto: viz. níže

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář