Jdi na obsah Jdi na menu

Den Země lákal na ekovýrobky, čaj i zvířata

27. 4. 2012

Den Země lákal na ekovýrobky, čaj i zvířata

Den Země lákal na ekovýrobky, čaj i zvířata

Prostějov - Sobotní oslavy Dne Země nabídly pestrou škálu činností: lidé mohli posedět u šálku čaje, nakoupit recyklované výrobky, získat recepty na zdravá jídla, pohladit kůzlátka nebo pacienty z němčické stanice pro handicapovaná zvířata, poslechnout hudbu.

Den Země má přimět k šetrnějšímu vztahu k přírodě a udržitelné spotřebě. Prostějovský svaz ochránců přírody ho pořádá již 18. rokem. Tradiční součástí se stal ekojarmark. Ten zaplnil v průběhu sobotního dopoledne Masarykovo náměstí. Nabídl výrobky řemeslníků, lidé si ale mohli pohladit i kůzlata z farmy Rózinka, nebo si koupit kozí sýr. Nechyběla ani ukázka „pacientů" ze Stanice pro handicapovaná zvířata z Němčic nad Hanou. „Nově zde máme mošty - regionální produkty z Hané, tibetské výrobky nebo výstavu o uprchlících z Tibetu," popsala Petra Orálková z pořádajícího Irisu. Nejoblíbenější atrakcí ale bylo kůzlátko a obojživelníci.

K dostání byly výrobky z Recykloobchůdku, ve kterém ochránci přírody zužitkují každý zbytečný kus látky, nebo třeba Fair trade výrobky. K posezení u šálku čaje zvala „irisácká" čajovna. „Nabízíme zde čtyři druhy čajů: jeden je čistě ovocný - jablečný, který je velice oblíbený, možná proto, že obsahuje kousky jablek. Dále máme čaj vitamínový, který obsahuje šípek i rakytník," vypočítala Eliška Valentová, která měla čajovnu na starosti. „Zbývající čaje jsou bylinkové směsi inspirované okolím Prostějovska - Kosíř a Kladecko." Lidé, kterým čaj zachutnal, si mohli nakoupit zásoby směsí i domů, opět za symbolickou dvacetikorunu.

Přes celý den zněla hudba v podání pražské kapely 9. patro, vystřídalo ji Divadlo Hanácké obce a folklórní soubor Valentýnek. Veřejnost byla spokojena. „Zaujaly mě recepty na zdravá jídla, celkově to je zajímavá akce," komentovala Vlasta Kutáčková, která ekojarmarkem procházela po cestě do práce.

  • Text i foto: Jakub Čech
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář