Jdi na obsah Jdi na menu

Ekoporadna Irisu: odpovědi všeho druhu

27. 8. 2011

Ekoporadna Irisu: odpovědi všeho druhu

Ekoporadna Irisu: odpovědi všeho druhu

Prostějov - Infocentrum Ekocentra Iris je občanům Prostějova k dispozici od roku 2007. Lidem poskytuje nejen informace o ochraně přírody. Mohou si zde také koupit různé publikace o přírodě na Prostějovsku.

„Nabízíme řadu regionálních publikací a letáků zaměřených na ochranu přírody - činnost pozemkového spolku, průvodce naučnými stezkami, publikace o památných stromech, parcích, o botanické zahradě v Prostějově, o vzácných i invazních rostlinách, publikace o geologických zajímavostech, řadu informačních letáků zaměřených jednak na přírodovědně cenné lokality, nebo na širokou problematiku odpadů, jak šetřit s vodou, studánkové mapy a další. Letáky jsou k dostání zdarma, ostatní publikace většinou za drobný příspěvek na další publikační činnost," vypočítala Eliška Valentová z Ekocentra Iris, kde je možné i vypůjčit si odbornou literaturu z oboru botaniky, zoologie, geologie a mineralogie, geomorfologie i ekologie.

Zájemci si mohou také prohlédnout geologickou expozici i s informačními panely v areálu Ekocentra, nebo si projít zahradu s jezírkem, instalovaným hmyzím hotelem, či hmatovou stezkou.

Kromě služeb ekoporadny dostanou návštěvníci cenné rady. Například jak pomoci zraněným živočichům. A na co se lidé nejčastěji ptají? „Nejčastější dotazy se týkají problematiky zraněných živočichů. Lidé chtějí vědět, jak správně poskytnout pomoc. Zajímají se i o ochranu obojživelníků, orchidejí, o chráněná území na Prostějovsku, dále o invazní druhy zvířat i rostlin, o problematiku kácení stromů a všeobecně ochranu zeleně," uvedla Eliška Valentová s tím, že své dotazy lidé směřují také k mapování studánek a pramenů na Prostějovsku, na téma odpady, zdravotní závadnost PVC a využití alternativních zdrojů energie - především solární.

Ekooporadna je otevřena v úterý a ve čtvrtek od 8 do 11 hodin a od 13 do 16 hodin. Případně na základě předchozí domluvy také v ostatní dny.

  • Jakub Čech
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář