Jdi na obsah Jdi na menu

Národní dům: Zavřeno z pádných důvodů?

3. 2. 2013

Národní dům: Zavřeno z pádných důvodů?

Národní dům: Zavřeno z pádných důvodů?

Prostějov - Zatímco většina pracujících šla mezi svátky (27. a 28. prosince) do práce, zaměstnanci obecně prospěšné společnosti Národní dům měli volno. Na jeho uzavření nás upozornil čtenář. Zavřené dveře má Národní dům také skoro každou neděli a měl je také na Silvestra. Zatímco Národnímu domu (ND) Silvestrovský večer nevydělává, konkurenci ano. Kde je problém?

Majitelem ND je z 50 % město Prostějov, z 25 % Švehlova škola a z 25 % SOU obchodní. Za rok 2011 vykazuje ztráty 7 000 korun. „Za rok 2012 budeme v zisku - přes 50 tisíc," odpověděl na náš dotaz ohledně hospodaření ředitel ND Jan Páleník. „Hlavní činností je poskytování praxe studentům Švehlovy školy a SOU obchodní. Naše restaurační činnost je vedlejší," dodal Páleník.

Mezi svátky zavřeno

„Chtěl jsem jít s klientem na oběd do Národního domu, myslím si, že prostředí této restaurace je na pracovní oběd dosti reprezentativní. A u vchodu zjistím - mají zavřeno. Opravdu to je normální, aby měla restaurace v těchto dnech zavřeno (pozn. red.:27., 28., 29., 30., 31. prosince)?" zeptal se nás čtenář L.G.. A proč tomu tak bylo? „První tři prosincové týdny jsme vytíženi na maximum - konala se spousta večírků a jiných akcí. A období mezi svátky mi přijde vhodné pro celopodnikovou dovolenou, zvláště když leden je naplněn plesy. A pokud někdo měl zájem třeba na pohřební hostinu, otevřeli jsme mu," vysvětlil pro iProstejov.cz ředitel Národního domu Jan Páleník. „Nevím, kdo tím čtenářem je, my jsme normální obchodní firma, která si může svoji otevírací dobu upravovat tak, jak uzná za vhodné," dodal Páleník. Nutno ovšem podotknout, že jde o firmu, jejíž významnou část vlasceduletní město a která sídlí v prostorách historické budovy Národního domu.

Jak to bylo na Štědrý den?

Zatímco na ceduli, která stála u dveří do ND je uvedeno: „24. 12. - 1. 1. zavřeno", ředitel ND tvrdí něco jiného: „To máte špatné informace, na Štědrý den jsme měli otevřeno."

Silvestr v mínusu?

Ještě pozoruhodnější je fakt, že ND měl zavřeno i na Silvestra, právě když spousta lidí využívá stravovacích služeb. „Z naší zkušenosti víme, že o Silvestr není takový zájem, aby se to vyplatilo. Pořádali jsme Silvestr v roce 2005 a tehdy to bylo zhruba na nule. Jestli se to vyplatí konkurenci, to je dotaz přímo na ni," vysvětlil Páleník. A my jsme jej vzali za slovo. Oslovili jsme majitele nejmenovaného stravovacího zařízení ve městě. „Nám Silvestr pochopitelně vydělává, já bych si nemohl dovolit, aby mi nevydělával. To, co (ne)dělá ND, si já nemůžu dovolit. Pokud tohle platíme z našich daní, je to hnus," poznamenal majitel restaurace ve městě, který si nepřál být jmenován, a zamyslel se nad faktem, že podle výroční zprávy za rok 2011 byly ztráty 7 000 korun hrazeny z předchozích let a rok 2012 bude výdělečný: „To je možná někde napsáno, ale já tomu nevěřím. Nemůžu ale prozradit své jméno, mohlo by mě to poškodit." Čím to je, že Silvestr někomu vydělává a někomu ne?

V neděli do Národa?

„Vzpomínám si, že když jsem byl malý, tak pro mě symbolem neděle byl Národní dům. Na zahrádce bývalo narváno... Mám na to krásné vzpomínky. Škoda, že teď má Národní dům v neděli zavřeno," zavzpomínal náš čtenář. A co na to ředitel ND? „Je to o tom, jaký je zájem. Teď v prosinci bylo o všech nedělích otevřeno, protože se konaly různé akce. Ale normálně tam není takový obrat, aby se to dalo otevřít. Ve chvíli, kdy mi někdo řekne, že si rezervuje na neděli stůl třeba pro 30 lidí, není problém jim to umožnit. Porovnávat situaci, jaká tady byla před 25 lety, s tou, jaká tady je teď, je dost nemožné. Tehdy to bylo úplně jinak, některé hospody zas měly zavřeno v pondělí. Taky je zde sílící konkurence. Pokud tady tehdy byla jen jedna otevřená restaurace - Národní dům - je logické, že všichni šli sem," uzavřel Jan Páleník.

  • Jakub Čech
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář