Jdi na obsah Jdi na menu

Ochránci přírody: mapujte studánky Prostějovska

30. 4. 2011

Ochránci přírody: mapujte studánky Prostějovska


Prostějovsko – Prostějovští ochránci z ekocentra Iris mají v úmyslu pokračovat v mapování studánek. „Irisáci“ dostali další finance na další činnost. O tom, jak peníze využijí, se rozhodli na schůzce studánkářů – lidí pečujících a prameny a studánky.


studanka.jpgOchránci přírody mají v úmyslu získat patrony pro zmapované studánky, uspořádat nejméně šestici průzkumných výprav k pramenům Prostějovska, natisknout studánková trička či připravit aktivity pro veřejnost na osvětových akcích. „Chtěla bych tímto způsobem vyzvat nadšence k mapování a dalším týkajících se pramenů a studánek“ vyzývala zájemce Eva Zatloukalová z Irisu s poukazem na sobotní Den země, na kterém chce lákat zájemce. K pramenům by se mohly dávat hrnečky s vyrytým nápisem, který by informoval o tom, jaká říčka na daném místě vyvěrá.
Mluví se také o hlasování, které studánky by si zasloužily další rozbory kvality vody, které by se nejspíše uskutečnilo při oslavách Dne životního prostředí 4. června. Mimo jiné se diskutuje, kam ochránci vyrazí na brigádu a na výlet. Na setkání studánkářů padl návrh na nový rozbor minerálního pramenu ve Vřesovicích. Jeho rozbor byl naposledy učiněn v roce 1934 a pramen měl podobné účinky, jako mají vyvěrající vody v lázních Skalka. „Rozbor minerální vody by však byl nákladný“ upozornila Zatloukalová. „Když to objevili, mysleli si, že to je ropa a ta to holt nebyla“ zasmála se spoluautorka Studánkové mapy pokřtěné v letošním březnu Jana Šmudlová.
Na studánkovou mapu, kterou můžete za 10,- Kč můžete zakoupit v ekocentru naváže leták o objevených pramenech prostějovských říček.
(jač)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář