Jdi na obsah Jdi na menu

Ochránci přírody letos budou pokračovat ve studánkové činosti

9. 1. 2011

Ochránci přírody letos budou pokračovat ve studánkové činosti

 

Prostějovští ochránci přírody uspořádali v pátek 7.ledna setkání všech,kteří se nějak zasloužili nebo se teprve v letošním roce zaslouží o studánky prostějovského okresu.

ObrazekNávštěvníci této besedy měli možnost ochutnávky kávy nebo čaje z vod ze tří studánek. Jedna z nich byl pramen Sv. Václava ze Slatinic. Regionální sdružení Iris Českého svazu ochránců přírody dostalo dotaci od Nadace Via. Za tuto dotaci bude mimo jiné zaplaceno 6-8 rozborů vod studánek v okrese Prostějov. Součástí tohoto setkání byla i diskuze, která studánka by si tento rozbor zasloužila. „Chceme obvolat i obce, do kterých studánky patří, zda už se rozbor kvality vody uskutečnil, abychom jej nedělali zbytečně a dali šanci dalším studánkám“ vysvětlila následující postup ekocentra Eva Zatloukalová. Letos plánuje Iris vyčistit studánku v Soběsukách a Libušinku. Kromě toho se zaměří na prameny potoků a řek. „Prameny Romže, Hloučely a Punkvy už zmapované a v databázi jsou. Chceme dát šanci i Čechovu potoku či tokům v okolí Konicka“ vysvětluje Eva Zatloukalová. ObrazekDále chce Iris vydát letáček o zmapovaných studánkách. Jeho příprava má skončit koncem února. Do té doby už budou muset být zpracované vzorky, aby v propagačním materiálu byly jen pitné zdroje. Zároveň šlo i o vzpomínkový večer na cesty za studánkami v loňském roce. Na národním registru pramenů a studánek www.estudanky.cz byly v lednu minulého roku asi čtyři záznamy. Dnes je jich necelých osmdesát a to převážně díky práci prostějovských ochránců přírody. Návštěvníci této schůzky navrhli různé oblasti a zdroje, kam by se mohlo Ekocentrum Iris letos vypravit za poznáváním a objevováním. Řeč patřila i pramenu řeky Punkvy. „Myslím si, že v případě pramenu Punkvy jde o to, jaké je počasí. Jednou mi pramen připadal velmi čistý a pitný, podruhé bahnitý, špatný“ řekl jeden z návštěvníků. „Já se docela stydím, že jsem ještě nikdy u pramene Punkvy nebyla. Vycházka k němu by se dala spojit i s poznáváním stromů a dalších zajímavostí v této oblasti“ řekla Eva Zatloukalová.

Diskutovalo se také o výletu do lázní Skalka a jejich okolí. „V oblasti Skalky je hodně komárů, měli bychom správně vybrat čas“ upozornila bystrá návštěvnice.

Jakub Čech, Prostějov

Foto: Eva Zatloukalová, Iris

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář