Jdi na obsah Jdi na menu

Ochránci přírody zavěsili ptačí budky

17. 3. 2012

Ochránci přírody zavěsili ptačí budky

Plumlovsko – První letošní vycházku pro veřejnost uspořádal v sobotu Český svaz ochránců přírody – regionální sdružení Iris (ČSOP - RS IRIS). Jednalo se o procházku na pomoc přírodě, tedy účastníci akce sami pomáhali.

Akce na pomoc přírodě začínala na náměstí v Plumlově, kde se účastníci výletu potkali a pokračovali směrem na Přírodní památku U Jásenků.

Rozvěšeno bylo hned několik druhů hnízdišť, např. tradiční ptačí budky, hmyzí hotely, budky pro hmyz, nebo příbytky pro dravce vyrobené z kanystru, který ekologové přebarvili na bílou barvu, aby tmavě modrá nepřitahovala slunce a ptáčci neměli velké vedro.

sam_7638.jpg„Přes zimu jsme v Irisu vyráběli hmyzí hotely a ptačí budky a protože jsme je potřebovali rozvěsit, uspořádali jsme dnešní exkurzi. Navštívili jsme tři lokality – první byla U jásenků, následovala U Bílých studýnek a nakonec jsme zavítali k Loupežníkovi“ vysvětluje Petra Orálková z prostějovského Irisu. Zajímalo nás, proč vlastně ochránci přírody hmyzí hotely a ptačí budky vyvěšují. „Tím, že budky a hmyzí domečky věsíme zvyšujeme biodiverzitu, což znamená, že jim poskytujeme hnízdní možnosti“ dodává Orálková. Zájemci pak mohli získat patronát – což znamená, že se budou o budky a hmyzí domečky starat a pravidelně je čistit.

sam_7531.jpgÚčastníci vycházky za odměnu dostali nové pexeso s fotografiemi vzácných rostlin a živočichů, které spatřilo světlo světa díky grantu Nadace partnerství. 

Ekocentrum Iris ale s exkurzemi, ani s dalšími pracovními vycházkami nekončí. Jejich plán najdete www.iris.cz

  • Text i foto: Jakub Čech

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář