Jdi na obsah Jdi na menu

Podle turistů je Prostějov špatně označený

19. 8. 2012

Podle turistů je Prostějov špatně označený

Podle turistů je Prostějov špatně označený

Prostějov - Olomoucký kraj letos pokračuje s projektem Seniorského cestování. Jedná se o výlety po kraji - některé jsou aktivní, jiné poznávací nebo relaxační. Na úterý 7. srpna byl naplánován výlet do Dubu nad Moravou a Prostějova - z důvodu nedostatečného zájmu se neuskutečnil. Je vůbec Prostějov turisticky atraktivní?

Přesně tuto otázku jsme položili odbornici na cestovní ruch Anně Zachovalové. „Prostějov se jeví jako turisticky zajímavé město. Stačí jen popřemýšlet, kam turisty pozvat a jak jim pobyt zpříjemnit. Kdybych měla pro turisty sestavit jednodenní program, zahrnula bych do něj prohlídku radnice, Národního domu i zbytky židovských uliček. Procházka po náměstí s výkladem o měšťanských domech, jak na ni jsou Prostějované zvyklí z promenád, by také nebyla marná," podotkla Zachovalová.

namestiChyba cestovky?

A neudělala Cestovní kancelář Geovita chybu v tom, že seniorům nabídla jen židovské uličky a radniční věž? „Každá cestovní kancelář má své představy a záměry, kam turisty pozve a co jim v daném městě ukáže. Židovské uličky ano, ale u radniční věže je nutné brát ohled na složení turistů, vzhledem k tomu, že výstup je náročný a ne každý jej zvládne," vyjádřila se Zachovalová.

Špatná propagace?

„V posledních letech je v ČR mnoho nabídek srovnatelných se zahraničím. Pořád však pokulháváme s propagací," prohlásila vloni Anna Zachovalová v rozhovoru pro iProstejov.cz. A jak je na tom s propagací Prostějov? Nahlédl jsem do Turistického průvodce pro Olomoucký kraj. Na stránce o Prostějovu je úvod o třinácti řádcích. Jsou v něm uvedeny prostějovské památky - radnice, Národní dům, zámek, ale i text o tom, že Prostějov nabízí kulturní a sportovní vyžití. Zaslouží si Národní dům, „perla české secese", aby o něm byl kratší a „schovanější" text, než o prostějovském aquaparku? Souhlasím, turistu zajímají i praktické informace - kde se nají, kde posedí, kde zaparkuje, kde se vykoupe. Ale opravdu je aquapark s provozem tři měsíce v roce a studenou vodou důležitější než Národní dům? V tomto materiálu je dále přehled kulturních a sportovních zařízení - což je v tomto rozsahu asi zbytečné. Pokud tyto informace turistu zajímají, vyhledá si infocentrum. V materiálu od kraje by měly být památky a výše zmíněné praktické informace. Ne telefon na Paintball klub. Naláká tento text turistu?

Co na to statistika

Spousta lidí si myslí, že turisty Prostějov nezajímá. Zeptali jsme se tedy Jany Gáborové, tiskové mluvčí magistrátu, kolik chodí do Regionálního infocentra turistů. „Počty se nedají přesně vyčíslit, protože když někdo přijde do galerie nebo pro letáčky, nedá se určit, zda je místní nebo turista," vysvětlila Jana Gáborová. Jak jsme zjistili, existuje evidence, kde jsou návštěvníci děleni do třinácti skupin. „Dotazy na úřad, služby, kulturní program, památky, orientaci, ubytování, stravování, autobusové spoje, vlakové spoje, propagační materiály, veřejný internet, galerie a ostatní," vyjmenovala Gáborová a dodala: „Potom ještě rozlišujeme, zda je místní, turista nebo zda jde o telefonát. Za rok 2011 to bylo 989 turistů a do konce letošního června 438." Spousta turistů ovšem infocentrum nenavštíví.

infoA jak je na tom s námi srovnatelný Přerov? „Naše informační centrum vede statistiku návštěvnosti, ale nerozlišujeme ji na místní a turisty. Členění máme dle národnosti a typu dotazů," odpověděla Šárka Štěpánková z Městského informačního centra v Přerově.

Špatné značení infocentra

Náhodného turisty, kterého jsem v infocentru potkal, jsem se zeptal, co ho do Prostějova přivedlo. „Koupil jsem si kartu Olomouc region card a díky ní mám na různých místech v Olomouckém kraji slevu. Udělal jsem si tak dvoudenní okruh okolo Olomouce. Prostějov je hezké město, ale trvalo nám, než jsme toto informační centrum našli. Jeho značení by se mohlo zlepšit," poznamenal Ondřej Smolka z Jablonky u Vsetína. „Značení na zámek je v centru města," opáčila Jana Gáborová. Důležitý je ale ukazatel na infocentrum, turista totiž neví, že sídlí v zámku.

Zeptali jsme se, kolikrát turista ukazatel uvidí, když třeba sjede z dálnice u Tesca. „Zatím jsme nezaznamenali žádný podnět, že by mělo být značení už od sjezdu z dálnice, ale tento nápad určitě zvážíme," uvedla Jana Gáborová.

Kudy do centra?

„Prostějov je krásné město, jsem překvapena. Nelíbí se mi ale značení. Jinde, když vyjdu z nádraží, uvidím směrovky na centrum, radnici, muzeum, zámek, informační středisko atd. Tady ne. Centrum jsem našla jenom díky tomu, že jsem zahlédla věž radnice," poznamenala Helena Kotrbáčková z Prahy. „V přímém okolí prostějovského hlavního nádraží tyto ukazatele nejsou. Nacházejí se na příjezdových komunikacích do centra. Není vyloučeno, že tyto orientační tabule budou rozmístěny i k nádraží," uvedla Gáborová.

Rozpaky budí i název stanice „Prostějov - místní nádraží". Turista neví, v jakém místě se tato stanice nachází. Pro jistotu jede na hlavní nádraží, odkud to má do centra podstatně dál.

  • Jakub Čech
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář