Jdi na obsah Jdi na menu

Poloha krytů je utajovaná

2. 6. 2012

Poloha krytů je utajovaná

Poloha krytů je utajovaná

Prostějov - Po zrušení civilní obrany veřejnost neví, jak se má v případě krize zachovat. Zjišťovali jsme, kde vlastně podzemní kryty jsou a zda jsou v použitelném stavu.

Většina Prostějovanů nemá ani ponětí, kde kryty jsou. A není divu, je to utajovaná informace. Město vlastní na svém území 15 stálých úkrytů, další kryty mají soukromé majitele. Podle našich informací leží kryty například pod radnicí, pod hlavním nádražím (pozn. red.: je z části zasypán), v rámci kláštera Milosrdných bratří, na Husově náměstí, ve Smetanových sadech, na ploše za prostějovským zámkem nebo na Vojáčkově náměstí.

V jakém jsou stavu a za jakých okolností by mohly být využity, jsme se zeptali Vincenta Jakubského, vedoucího oddělení krizového řízení na odboru kanceláře primátora. „Údržba krytů je prováděna pravidelně jednou měsíčně a jejich stav odpovídá době vzniku v 50. letech. Použití se předpokládá například při ohrožení státu nebo ve válečném stavu. Bylo by to podmíněno předchozím uvedením krytů do pohotovosti," uvedl Jakubský.

Lidé ztratili povědomost o tom, co dělat v takové situaci. „Krizový plán je přístupný členům krizového štábu a přizvaným odborníkům, jedná se o zvláštní skutečnosti, které se nezveřejňují. Běžný občan se potřebné informace dozví díky krizovému štábu a pokynům v tomto plánu včas," ujistil Jakubský.

Zeptali jsme se odborníka na civilní obranu Zdeňka Nakládala:

https://novy.email.cz/download/i/SMN9vv30xfTCfbsZvXAL4TaIwvzVQulsY-Lyt0jMBajTLGwnnCotJF_y4TTr_m1ARgr5TDA/SAM_3890.JPG

Vysvětlete prosím čtenářům postavení civilní obrany.

„Já jsem v civilní obraně pracoval - až do roku 2003. Měli jsme nácviky, jak se chovat v případě napadení teritoria jadernou zbraní a v závislosti na tom bylo potřeba vyčleňovat jednotky na hašení požárů právě v těchto teritoriích. V roce 2003 civilní obrana přešla pod hasičský záchranný sbor - tedy pod ministerstvo vnitra. Svoji činnost tehdy ukončil i Svaz civilní obrany."

Málokdo ví, jak to uvnitř krytů vypadá...

„K tomuto se přiznám, že sám nevím, protože se nezúčastňuji žádných exkurzí a školení i přesto, že jsem jednatelem Sboru dobrovolných hasičů Krasice. V rámci součinnostních cvičení se do krytů nechodí."

Jak dlouhý je život krytu?

 

kryt
kryt za zámkem (Přikrylovo náměstí)
„Kryty mohou mít i sto let - záleží na tom, jakým způsobem jsou ošetřovány. V krytech, které jsou mimo podlažní činnosti budov, se drží vlhkost - podzemní voda. Tam je náročnější údržba."

Jsou v Prostějově kryty použitelné?

„Některé byly používány už za druhé světové války - například ve Smetanových sadech, na Husově náměstí nebo na Vojáčkově náměstí. V případě krize by byly použitelné, nedá se totiž jednoznačně říct, že by se nemohly používat."

Vědí podle vás občané, jak se mají v krizových situacích zachovat?

„Dříve probíhala soustředění, kam by se odváželi lidé na dislokační místa. Dnes to asi zaopatřuje hasičský záchranný sbor - také musí pro vyhlášení druhých stupňů krize, tedy na úrovni okresů, vědět, kam lidi odvážet, aby v případě jaderného napadení byli chráněni. Já jsem ale po převedení civilní obrany na hasičský sbor upozornil prostřednictvím tisku, že lidé nevědí, co mají dělat v případě jaderného konfliktu."

Děkuji za rohovor.

  • Jakub Čech
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář