Jdi na obsah Jdi na menu

Salon fotografií vyzdobil kino i zámek. Přijdete?

22. 12. 2010

Salon fotografií vyzdobil kino i zámek. Přijdete?

Čtyřicet devět profesionálních i amatérských autorů mělo možnost prezentovat své fotografie na veřejnosti. Ti své možnosti využili a užili si svoji hodinku slávy na slavnostní  vernisáži.

 

Návštěvníci, kteří se zúčastnili vernisáže,  si domů odnesli katalog, který byl vydán právě k příležitosti této výstavy. Naleznete v něm jednu fotografii od každého autora, jména a kontakty na vystavující. Kromě toho však úvodní slovo Štěpánky Bieleszové, která jej pronesla i na vernisáži a závěrečné poděkování sponzorům a partnerům Jiřího Andrýska, taktéž jej řekl i na vernisáži.

Mezi nimi se vyskytuje Olomoucký kraj, město Prostějov, oddělení Odboru školství a kultury Městského úřad Prostějov kulturního klubu Duha, Štěpánka Bieleszová, Ladislav Hrinda, tiskárna Europrint z Přerova, reklamní agentura Redring Prostějov a kapela Fullhouse, která se postarala o kulturní zpestření zahájení výstavy. „Letos se nám podařilo spojit organizační síly a letošní Salon je trošku olomoucký, protože zde máme hodně autorů z Olomouce a okolí“ upozornila  na úvod Štěpánka Bieleszová. „Já se fotografií zabývám pouze teoreticky a musím říct, že ta příprava Salonu byla příležitostí pro mě, jako teoretika zamyslet se nad vznikem nebo historií konání přehlídek tohoto druhu v současné době a při přípravě jsme společně došli k tomu, že ten dnešní salon je moderní obdobou různých přehlídek, setkávání či fotografických výstav, které se v prostějovském i olomouckém regionu konávaly s dlouholetou tradicí a tyto přehlídky dosáhly svého vrcholu mezi dvěma světovými válkami, například v roce 1935 se zde konal mezinárodní salon“ shrnula něco z historie Salonu Bieleszová. Ve svém úvodním slově také vyjmenovala všechny druhy fotografií, které jsou na výstavě zastoupeny. „Já bych to ohodnotila jako laik a příležitostný fotograf, který fotí do Radničních listů. Fotky jsou opravdu moc pěkné, nenarazila jsem na nic, co by se mi  nelíbilo a velice jsem oceňovala vtip některých fotografů“ řekla tisková mluvčí radnice Jana Gáborová .  A jak se samotní vystavující sem dostali? Za všechny alespoň názor Michala Wolfa a Jiřího Sosny.  „Přečetl jsem si v Radničních listech článek, že se tato výstava uskuteční, tak jsem se přihlásil. Bylo to na poslední chvíli před uzávěrkou, proto jsem zavolal panu Andrýskovi, zeptal jsem se, zda vůbec jsou kapacity, on řekl, že možná se ještě něco najde a našlo“ vzpomíná Wolf. Jiří Sosna se však o výstavě dozvěděl jinak: „Mě zavolala paní Štěpánka Biezslová, zeptala se, zda bych neměl nějaké fotky k vystavení, tak jsem také přispěl“ vysvětlil Sosna.

Vystavené fotografie můžete v Galerii Metro i v prostorách Regionálního informačního centra v zámku zhlédnout až do 19 ledna.

A jak se výstava líbila samotným návštěvníkům vernisáže?

„Líbí se mi to“

„Líbí se mi fotografie, jsou pěkné

„Já jsem z toho úplně nadšená, z obou místností a protože také trochu fotím, je to pro mě  velká inspirace“

A neuvažovala jste se přihlásit na tuto přehlídku?

„Vůbec si nejsem jistá kvalitou mých fotografií, nechám posoudit odborníky a uvidíme do příštích let“.

Autor: Jakub Čech, Prostějov

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář