Jdi na obsah Jdi na menu

Skrývá podzemí potenciál pro turismus?

7. 6. 2012

Skrývá podzemí potenciál pro turismus?

Skrývá podzemí potenciál pro turismus?

Prostějov - Daly by se využít podzemní kryty, o nichž jsme informovali minulý týden, jako turistické atrakce? Na to se názory různí. Proměně těchto ponurých míst ve sklípek, rockový klub, plochu pro graffiti nebo třeba výstavní prostory může bránit i těžkopádnost hanácké nátury.

Například v Liberci využili kryty pro muzeum civilní obrany, a tak jsme se zeptali, jaké možnosti jsou v Prostějově a zda by podobným myšlenkám byl někdo nakloněn.

Technicky by to možné bylo. „Stálé tlakově odolné úkryty mají různé majitele, část z nich krytpatří městu. Zpřístupnění je možné pouze po dohodě s majitelem. Vzhledem ke skutečnosti, že jsou ve většině využívány jako sklepy bydlících, sklady, dílny, garáže a podobně, je to dost velký problém," netají se skepsí Vincent Jakubský, vedoucí oddělení krizového řízení na odboru kanceláře primátora. Podle něj není v krytech nic, co by se mělo ukazovat turistům.

Hanáci si neradi zvykají

Zda by taková atrakce byla turistickým lákadlem, jsme se zeptali Blanky Oujezdské, vedoucí infocentra v pražských Kolovratech, kterou veřejnost zná z jejího mnohaletého působení v prostějovské kultuře. „Rozhodně záleží na využití. Kdyby byly kryty prázdné, moc lidí by tam nepřišlo. Mohly by tam být třeba prostory pro kulturu, sklípek, kavárna, rockový klub, výstava o historii, o komunismu či krizovém řízení nebo válce. Osobně také souhlasím s návrhem malování graffiti na zdi krytu pro mladé. Všechno však chce peníze," navrhuje. „Ze zkušenosti ale vím, že Hanáci si neradi zvykají, proto by byla potřebná propagace," zamýšlí se Blanka Oujezdská.

Zajímavýzachovalova projekt

Myšlenka zpřístupnit nebo využít kryty zaujala i odbornici na cestovní ruch Annu Zachovalovou. „Využití podzemních krytů pro cestovní ruch je jistě zajímavá myšlenka, ale náročná realizace při dodržení všech bezpečnostních předpisů. Hlavně je třeba dostatek finančních prostředků na zajímavý projekt, který přiláká turisty," říká Zachovalová.

Myšlence zpřístupnit kryty se nebrání ani odborník na civilní obranu Zdeněk Nakládal: „Daly by se zpřístupnit, jen by bylo potřeba domluvit se na radnici na oddělení krizového řízení."

  • Jakub Čech

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář