Jdi na obsah Jdi na menu

Studenti popularizovali vědu

26. 6. 2012

Studenti popularizovali vědu

Studenti popularizovali vědu

Prostějov - Možnost vyzkoušet si řadu pokusů nebo optických klamů měli lidé procházející dnes dopoledne po Masarykově náměstí. Studenti několika škol v rámci osmého ročníku akce Věda v ulicích předváděli chemické a fyzikální pokusy. Podle ředitele prostějovské hvězdárny Jiřího Prudkého je ale škoda, že si nenašly čas všechny školy, přestože byly osloveny.

Hlavním pořadatelem je nezisková organizace Česká hlava, v Prostějově akci zastřešuje Lidová hvězdárna. „Je zde silně zastoupen jeden z nejdůležitějších přírodních oborů, a to fyzika. Dále také astronomie. Technický obor obstarává zdejší průmyslovka, předvádí robotické modely," zmínil se ředitel hvězdárny Jiří Prudký.

vedaU stánku každé školy studenti divákům ukazovali pokusy, spoustu věcí si mohli vyzkoušet i kolemjdoucí nebo žáci základních škol. Mezi pomáhajícími dobrovolníky byl i Antonín Tichý z Cyrilometodějského gymnázia. Zatímco jeho spolužáci užívali ředitelského volna, on ukazoval lidem optický klam. „Akce se účastním, protože zbožňuji fyziku a chemii, rád pomáhám. Lidé jsou nadšeni a udiveni, myslím, že je to zajímá," komentoval dění na prostějovském náměstí.

O Vědě v ulicích byla řeč i na minulém Fóru Zdravého města (informovali jsme): „Osobně mi vadí, že například akce Věda v ulicích se koná jen v dopoledních hodinách. Studenti se tam nemají šanci dostat. Za svůj život jsem se tam dostal jen jednou," posteskl si student Tomáš Lázna. „To je záležitost, která se týká škol. Všechny v prostějovském okrese byly osloveny a myslím si, že pár dní před začátkem prázdnin by si měla každá z nich udělat čas," konstatoval pro iProstejov.cz Prudký.

  • Jakub Čech
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář