Jdi na obsah Jdi na menu

Vznik penzionu si odskáčou žáby?

20. 4. 2011

Vznik penzionu si odskáčou žáby?

Vznik penzionu si odskáčou žáby?

Repechy / Bousín - Penzion pro turisty, který nově vzniká v Repechách, je přijímán rozporuplně. Někteří chalupáři se bojí, že přijdou o klid, který je v této obci jedinečný. Otázkou také zůstává, jak stavba a provoz postihnou populaci migrujících žab.

Novostavba a čilý turistický ruch by mohl ohrozit populaci žab, které migrují na cestě přilehlé k penzionu. „Podle zákona by to měli vyřešit úředníci, kteří vydali stavební povolení. Ti ale buď tento problém ignorovali, nebo ho ani nezaregistrovali. Předpokládám, že na místo nebyl přizván žádný odborník - biolog, což byla chyba," řekl pro iProstejov.cz odborník Ivan Zwach.

Zmíněnou cestu okolo penzionu má stavět Obecní úřad Bousín. „Silnici zatím nestavíme a do přidělení dotace ani nebudeme. Opakovaně jsme o dotaci žádali, ale zatím neúspěšně," upřesnil starosta Bousína Viktor Pořízka.

„Při souhlasu vydávaném stavebníkovi jsme upozornění na migraci žab neuvedli, jelikož jsme o ní nevěděli," podotkl. „Nemám oprávnění stavbu zastavit ani zdržovat," uzavřel starosta.

Kromě cesty má být v nejbližší době provedeno prodloužení vodovodního řádu k zmiňované stavbě, což se týká stavebníka novostavby. „Vynaložíme maximální úsilí, abychom žádné žábě neublížili. S nastupujícím ochlazením dnes ale na cestě nebyla ani jedna. K žádné ekologické katastrofě proto nedojde. Naše stavba probíhá dle řádného stavebního povolení a v souladu se zásadami dotačního titulu Evropské unie - Program rozvoje venkova," hájil se jednatel firmy Veus Břetislav Usnul. Na další otázky neodpověděl.
Příliv turistů přijímají chalupáři v Repechách různě. Jedni tvrdí, že přijdou o klid a odpočinek, jiní vítají vznik zařízení, kde se budou moci potkávat. „Je to dobrá věc, protože Repechy nemají žádný kulturní stánek pro dlouhé zimní večery. Už se těším, až si tam zajdu na pivo," komentoval stavbu jeden z chalupářů.

(jač)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář