Jdi na obsah Jdi na menu

Muzeum kočárů otevřelo svůj depozitář a odhalilo poklad

5. 10. 2012

Muzeum kočárů otevřelo svůj depozitář a odhalilo poklad

Muzeum kočárů otevřelo svůj depozitář a odhalilo poklad

Čechy pod Kosířem: Depozitář Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem otevřelo své brány. Cenností největší byl zrestaurovaný smuteční kočár, který se podařilo zakoupit od italského podnikatele. Historická hodnota je nevyčíslitelná. Otvíral se také nový depozitář, který bude mimo jiné, součástí prohlídek.

„V tomto depozitáři skrýváme něco, co se za pár desítek minut stane něčím, co je mezi nebem a zemí a věřte tomu, že nepřeháním." Těmi to slovy otevřel, včera odpoledne, depozitář Muzea kočárů jeho ředitel Václav Obr. Základní kámen ke stavbě Muzea kočárů se pokládal v roce 2006. Předcházela tomu řada jednání, ale věc se podařila a už za tři roky se slavnostně muzeum otvíralo. „Šel jsem na místní obecní úřad jednat o budoucím muzeu. Měl jsem se rozhodnout během dvou týdnů, rozhodnutí ale padlo během vteřiny," vzpomíná Obr. Včera, 28. září, byla otevřena dostavba budovy - Depozitář muzea.

Smuteční kočár představen veřejnosti

Na akci byl představen i kočár, který občanské sdružení Mylord koupilo od italského podnikatele. Smuteční kočár, který léta chátral, se dostal do podoby, nad kterou lidé žasli. Díky sponzorům a řemeslníkům. „Restaurování kočáru bylo těžké. Nejvíce času zabrala samotná výdřeva a stavba celého kozlíku (pozn. red.: sedadlo pro kočího)," přiznal Václav Obr. Kočár byl, podle jeho odhadu, vyroben okolo roku 1900 a jeho historická hodnota je nevyčíslitelná.  Sám depozitář bude sloužit k vystavení tohoto kočáru, v rámci dalšího prohlídkového okruhu, kde návštěvníci uvidí tematické výstavy věnované těmto vozidlům. „Chceme vyzvednout jednotlivé stavitele kočárů některými akcemi, které budeme moci v těchto prostorách pořádat," uzavřel Václav Obr.

Je to nádhera

„Je to nádhera a krása, uchvátilo mě to. V Muzeu kočárů jsem poprvé," poznamenala návštěvnice akce Lenka Vychodilová.  Popularitu si muzeum kočárů získalo také díky každoročně pořádanému setkání lidových řemesel - Josefkol.

  • Jakub Čech
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář